Algemeen

Home
Stichting Humanity4all
Versie voor screen-reader

Beoordelings criteria

Vindbaarheid
Toegankelijkheid
Leesbaarheid
Volledigheid

Gemeenten

Vindbaarheid

Aan het einde van fase 1 komen hier de vastgestelde criteria met betrekking tot gebruiksvriendelijkheid van websites te staan. Hier alvast een opzetje.

Navigatie

De eerste vraag is hier of de navigatie duidelijk aangegeven is. Zijn linkjes visueel onderscheiden van tekst? Andere kleur? Onderstreept? Verandert het linkje als je muis er overheen gaat? Of op een andere manier opvallend gemaakt?

Ook is het belangrijk dat de navigatie in logische categorie├źn ingedeeld is, en dat alle onderdelen omschrijvende namen hebben. Het moet van de naam alleen duidelijk zijn waar de pagina er achter over gaat.

Een punt wat vaak over het hoofd gezien wordt is het belang van consistente navigatie. Buiten het uit- en inklappen van categorien mag er niks veranderen aan de navigatie bij het wisselen van pagina. Dit kan namelijk erg verwarrend zijn, en het vinden van pagina's bemoeilijken.

De zoekfunctie

De zoekfunctie van een website is erg belangrijk voor de vindbaarheid van informatie. Dit is extra belangrijk als de navigatie niet duidelijk ingedeeld is.

De zoekfunctie moet makkelijk te vinden zijn. Je moet geen instellingen nodig hebben om hem aan de praat te krijgen. Maar het meest belangrijke: je moet er pagina's mee kunnen vinden. En dan wel de pagina die je bedoelde natuurlijk.

Vindbaarheid in externe zoekmachine

Om in de eerste plek op de site te komen, maken mensen vaak gebruik van een zoekmachine (zoals google). Het is daarom belangrijk dat de website goed te vinden is, en dat de relevante pagina's bovenaan staan. Ook hier is dit extra belangrijk als de indeling van de website niet logisch is, of als de interne zoekmachine niet goed functioneert.
.
Powered by EzPortal